Nu există comentarii încă

IMPORTANTĂ VIZITĂ DE LUCRU ÎN LETONIA ȘI LITUANIA

Comunicat

IMPORTANTĂ VIZITĂ DE LUCRU ÎN LETONIA   ȘI  LITUANIA

 

În peroada 14-16 iunie directorul general  al OCI “Moldova- Concert „

Dl Andrei  LOCOMAN  a efectuat o vizită de lucru în orașul Riga, Letonia și în Lituania , orașul Vilnius.

 

Agenda vizitei a inclus mai multe întrevederi și discuții importante despre oportunitățile de cooperare moldo- letonă  și  moldo – lituaniană pe dimensiunea culturală; organizarea unor spectacole în comun cu participarea colectivelor și artiștilor moldoveni și letoni, lituanieni, a turneelor colectivelor și artiștilor din  Republica Moldova în Letonia  și Lituania și  a celor din Letonia , Lituania  în țara noastră. S-a  discutat, de asemenea, despre sincronizarea  unor aspecte din politicile și strategiile culturale pe segmentul activitității concertistice și impresariat artistic.

 

Pe data de 14 iunie, directorul general al OCI” Moldova – Concert”  și-a început vizita de lucru  în Lituania , la Vilnius , avînd  o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Lituania, Valeriu Frija, apoi  stabilind o vizită cu Managerul  Filarmonicii Naționale din Lituania  “Lithuanian National Philharmonic Society” Dl . Danas Skramtai .

Pe parcursul zilei  de 14 iunie  vizita continuă cu  o întrevedere  a  Ambasadorului  Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Letonia, Eugen Revenco, în cadrul căreia a fost  informat  despre intențiile ÎS OCI ,,Moldova-Concert” de a extinde activitatea instituției, cooperarea culturală  cu țări din UE, stabilirea unor parteneriate menite să contribuie la amplificarea schimburilor comerciale.

La rândul său, domnul Ambasador a descris tabloul cultural al orașului Riga, care acum 2 ani a fost capitală culturală europeană și are o experiență bogată în vederea organizării activităților culturale.

Prima întâlnire cu colegii din Letonia am avut-o pe data de 15 iunie cu Directorul Circului din Riga, Inara Kehre. S-a  discutat  despre încercările de a revigora activitatea Circului din Chișinău, despre proiectul lansat recent ,,Luminează Circul”, care a beneficiat de mulți susținători. Doamna director s-a referit detaliat la activitatea instituției pe care o conduce, la necesitatea de a aplica pentru proiectele culturale europene. S-a  dsicutat și despre eventuale schimburi de trupe de artiști ale circurilor din Chișinău și Riga.

În aceeași zi s-a stabilit  o întâlnire cu directorul ,,Cross-Sectorial Coordination Centre”, Peteris Vilks. Discuțiile s-au axat pe managementul întreprinderilor de stat de cultură, guvernanța corporativă, politicile de stat în domeniul culturii, armonizarea legislațiilor naționale cu cea a UE în domeniul culturii, promovării patrimoniului național.

O altă discuție, la fel de importantă, s-a  purtat  cu  directorul de program ,,Cesis-Concert Hall” , Inese Zagorska. Ne-am axat pe modalitățile de organizare a spectacolelor de diferite genuri, pe posibilitățile de atragere a unui cât mai mare număr de spectatori, implementarea prevederilor cadrului legistiv în domeniul activității concertistice și impresaritat artistic.

Tot pe data de 15 iunie a avut loc o  întâlnire  și cu managerul de proiect ,,Latvian Music Information Centre”, Santa Buss, cu care s-a discutat despre oportunitatea de a organiza în coproducere unele programe de concert, care ar putea fi prezentate la Chișinău, Riga, precum și în alte capital europene, participarea la festivaluri și concursuri muzicale.

Pe data de 16 iunie s-a vizitat primăria orașului Riga, având întrevederi cu șefii Departamentelor Cultură și Relații Internaționale, Baiba Smite și respectiv Baiba Buka-Vaivade. S-a  reiterat, de comun acord, necesitatea cooperării bilaterale moldo-letone, în vederea familiarizării publicului meloman din țările noastre cu muzica și tradițiile popoarelor moldovenesc și leton, participarea artiștilor moldoveni la evenimentele cultural-artistice în Letonia și a celor letoni la festivalurile și concursurile organizate în Republica Moldova.

Ultima întâlnire oficială am avut-o la Jurmala, fiind cu directorul Latvijas Koncerti, Guntars Kirsis. Am discutat despre colaborarea între instituțiile noastre, atât sub aspect artistic cât și managerial, punctând reperele comune ale activității ÎS OCI ,,Moldova-Concert” și ,,Latvijas Koncerti”.

În seara zilei am participat  la un captivant și atractiv eveniment ,,Wine & Music Concert”, un exemplu de modalitate eficientă de promovare a muzicii și vinurilor de calitate.

Această vizită a fost productivă, acumulând informație utilă în vederea extinderii cooperării pe dimensiunea cultural, precum și a eficientizării managementului cultural-artistic.

 

 

 

primariaRiga

Postează un comentariu